¡Hasta luego Valencia!

Met nog suizende oren stappen we de trein in. Adiós Valencia. Maravillosa Valencia. Maar nuestra casa?

We begonnen onze periode in Valencia overprikkeld en sloten haar af met een knettergekke maand. We waren al gewaarschuwd en twijfelden lang over de Fallas. Wilden we dit juist één keer meemaken of zouden we vluchten, zoals veel Valencianen doen?

We kozen voor het eerste en dat vanuit het epicentrum van het feestgedruis. De Fallas, een combinatie tussen oud en nieuw met alleen maar illegaal vuurwerk, carnaval in Bergen op Zoom en de schuurfeesten in Brabant. Bijna 3 weken lang, met het ‘hoogtepunt’ in de laatste week. Op iedere straathoek staat de feesttent van een vereniging en een ninot: een gigantisch kunstwerk, dat iets weg heeft van onze carnavalswagens en waar ze het hele jaar aan werken. Ieder weekend feesten in de buitenlucht, inclusief verenigingen die paella bakken op straat en volop vuurwerk afsteken. Door de hele stad verschijnen foodtrucks waarin je deegwaren zoals churros en buñuelos, bekers met friet en worsten en bier en cocktails kunt kopen. Alle straten zijn versierd met lampjes en het is loei- en loeidruk. Veel Valencianen verhuren hun appartement voor het dubbele in deze weken, aangezien veel buitenlanders juist aangetrokken worden door de Fallas.

Ruzafa, een van de populairste wijken van de stad, is tijdens de Fallas nog meer in trek. Daar hadden wij een appartement gedurende deze lentefeesten. In onze straat was het rustig, maar iedere wandeling leidde tot een soort doorlopend schrikeffect. We wisten dat we overal en altijd knallen konden verwachten, maar toch schrokken we steeds weer.

En dan nog de dagelijkse vuurwerkshows. Valencia is de vuurwerkhoofdstad van Spanje. Knalvuurwerk, welteverstaan. Iedere dag om 14.00 uur was op het centrale plein van de stad een masclèta. Een vuurwerkshow waarbij geadviseerd werd je mond open te houden. Anders konden je trommelvliezen scheuren. De glazen waren uit de bushokjes gehaald, omdat die de knallen niet zouden overleven. De ramen van de gebouwen op het plein trilden iedere dag weer in hun kozijnen. In de avonden waren ook nog wat knaldemonstraties. Daarnaast leek iedere vereniging een eigen wedstrijdje luidste ontploffingen te houden. Toen we een avond op pad waren met een groep enthousiaste Britten bleek alcohol goed te werken als antigif.

De Fallas zijn een combinatie tussen traditie, kunst en feestgedruis. Het artistieke deel zit ‘m onder andere in een bloemenhulde. Alle verenigingen paraderen in klederdracht door de straten van de stad naar Plaza de la Virgen. De bloemen worden daar verzameld en samen vormen ze ieder jaar weer een kunstzinnige mantel van de patroonheilige van de Valencianen. Eindresultaat van 2024 is hier te zien!

Daarnaast zijn de ninots indrukwekkend. Veel van die gigantische poppen hebben een politieke boodschap. Onze favoriet was Frida Kahlo. De kosten? Tot wel 1 miljoen euro. Ach, je moet wat over hebben voor de kunst. Alleen jammer dat ze op de laatste dag van de Fallas in de fik worden gestoken. In de avond, midden in de woonwijken. De brandweer spuit de omliggende gebouwen en bomen nat, zodat die geen vlam vatten. Een bizarre en bijzondere traditie. Zie mijn Instagram voor de filmpjes.

Even iets anders

We bezochten in deze maand ook een wedstrijd van voetbalclub Valencia CF! Historische club met een prachtig oud stadion, Mestalla. Aan het nieuwe zijn ze 15 jaar geleden al begonnen en het is voor de helft af, alleen zorgen financiële problemen voor enorme vertraging. Uitgerekend ‘onze’ wedstrijddag regende het. Gelukkig won Valencia wel van Getafe (Ajacieden weten waarom ik daar extra blij mee was).

We kregen in het weekend na de Fallas nog bezoek van de ouders van Hes. Ons laatste bezoek in ons laatste weekend. De week daarna vertrokken we namelijk naar Málaga. Na 5 maanden liep ons avontuur af. Waarover later meer in een blog waarin we terugblikken.

Valencia heeft een speciaal plekje in ons geheugen, maar het legt het toch af tegen Sevilla en Málaga. Het is té groot en massaal voor ons Brabanders. Het is wel absoluut een aanrader voor een stedentip of om langere tijd te verblijven. Iedere bezoeker uit Nederland genoot met volle teugen. De stad is veelzijdig, internationaal en het klimaat is prettig. Wij sluiten onze Spaanse maanden af in Málaga. De stad die voor Hes al thuis is vanwege een eerder avontuur en waar ik me vanaf dag 1 ook fijn voel.

Koffie drinkenFlying Bean
Uit etenAmor Amargo
Hotspot 1Ciudad de las Artes y las Ciencias (+ film in Hemisfèric)
Hotspot 2Plaza del Ayuntamiento
Hotspot 3Plaza de la Virgen
Hotspot 4Mercat Central de València
VervoersmiddelenMetro of Valenbisi
AccommodatieKies voor de levendige wijk Ruzafa
Paella + ervaringHuur een goede fiets, ga door natuurpark Albufera naar El Palmar (20 km) en beleef ook de zonsondergang onderweg! Restauranttip: Casa Ángel.
Paella 2La Pepica
Mocht je Valencia nog bezoeken, hier mijn tips!

Week 10, 11, 12, 13 en 14 (lo siento)

Sorry, alweer even geleden! Ik heb best een goed excuus: we kregen een polonaise aan visite in de afgelopen weken.

Feliz Año Nuevo: even terug & 2.000 kilo aan espectáculo pirotécnico

Hes en Tim zijn weer in Valencia! Onder het strakblauwe dak en met 24 graden op de teller, floreren wij toch het best. Het was afgelopen week meer...

Week 6 en 7: Verrassend Valencia, Svendem & technokelder

Sven kwam uit Nederland om ons te vergezellen en ook het andere tennismaatje Margo was toevalligerwijs in Spanje.

Interesse? Zin in een goed gesprek? Gratis koffie?

Email

tim@vanboxtelmedia.nl

Telefoon

06-31050458

Copyright © 2024 | Privacy Policy