Week 3: Trump, pepernoten, stepjes, mentale gezondheid en veel werk

“The Dutch Trump has won the elections.” Goedemorgen! Ook hier slaan we de verkiezingen niet over. Deze zin sprak een barista van onze werkplek vanochtend uit, waarna ze vroeg of ik een pepernoot wilde. Zij is de Nederlandse afvaardiging aan de andere kant van het koffieapparaat. Het is een plek met internationale medewerkers. En de beste koffie van de stad!

Het is vandaag wel even erg lekker om niet in Nederland te zijn. Via een machtiging verscheen mijn kruisje nog wel op het stembiljet en ik volgde de verkiezingsavond op de voet. Maar na de uitslag gezien te hebben, focus ik me weer fijn op Spanje.

Bron: Spaanse krant El Mundo

Boos op de Catalanen

Ook hier is momenteel weer veel gaande in de politiek. De afgelopen weken zagen we regelmatig clubjes mensen met Spaanse vlaggen en veel geluid protesteren. In Madrid waren dat er zondag maar liefst 170.000. Allemaal gericht tegen de premier Pedro Sánchez. Hij greep voor de derde keer de macht, maar betaalde daar wel een flinke prijs voor. Om een meerderheid te verzamelen, sloot hij een akkoord met twee Catalaanse partijen. Die sleepten amnestie, genade, voor hun rol bij het illegale referendum in 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië, uit de onderhandelingen.

Veel Spanjaarden zijn boos over die deal, want de amnestiewet bedreigt volgens hen de rechtsstaat en de scheiding der machten. Ook zijn ze bang dat de Catalanen opnieuw zullen strijden voor onafhankelijkheid.

Het blijft een land met veel onderlinge onvrede en regionaal chauvinisme. Zo hoorden we van onze fietsgids Lars in week 1 al dat op elke school hier kids verplicht Valenciaans leren.

Steppen

Wat ze hier ook veel hebben, zijn stepjes! Helm op en gaan, met 30 kilometer per uur. Op het moment van schrijven zie ik iemand op zo’n elektrische tweewieler naar zijn auto rijden. Die in de achterbak gooien en vervolgens verder op vier wielen. Ik vind het knap, in het verkeer hier. Fileparkeren trouwens ook.

Mentaal gezond

Ik krijg de afgelopen weken vaak de vraag of we iets missen uit Nederland. Nou, nee. Eigenlijk niet, buiten wat mensen natuurlijk. Maar iedereen is binnen handbereik via de telefoon, dus dat is fijn. Verder is het steeds weer zo enorm prettig om op te staan, de rolluiken omhoog te doen en een strakblauwe lucht te zien. Vervolgens stap je naar buiten en voel je de zon op je gezicht. Dat doet veel goed met de mentale gezondheid.

Gewoon werken!

Ondertussen werken we gewoon door. En deze week hard ook! Ik interviewde jongeren met inspirerende verhalen over hun ervaring in de maatschappelijke diensttijd, hielp Stichting OpenDoor met de communicatie en interviewde inspirerende docenten voor Young Impact. Daarnaast maakte ik een lijstje: welke opdrachtgevers heb ik dit jaar allemaal gehad en wie gaf me energie? Dat leverde weer mooie inzichten op!

Hasta la próxima!

¡Hasta luego Valencia!

Met nog suizende oren stappen we de trein in. Adiós Valencia. Maravillosa Valencia. Maar nuestra casa? We begonnen onze periode in Valencia...

Week 10, 11, 12, 13 en 14 (lo siento)

Sorry, alweer even geleden! Ik heb best een goed excuus: we kregen een polonaise aan visite in de afgelopen weken.

Feliz Año Nuevo: even terug & 2.000 kilo aan espectáculo pirotécnico

Hes en Tim zijn weer in Valencia! Onder het strakblauwe dak en met 24 graden op de teller, floreren wij toch het best. Het was afgelopen week meer...

Interesse? Zin in een goed gesprek? Gratis koffie?

Email

tim@vanboxtelmedia.nl

Telefoon

06-31050458

Copyright © 2024 | Privacy Policy