‘Ik wil het alleen kunnen’ en nog veel meer over antidepressiva

“๐ˆ๐ค ๐ฐ๐ข๐ฅ ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐š๐ง๐ญ๐ข๐๐ž๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ฌ๐ข๐ฏ๐š. ๐ˆ๐ค ๐ฐ๐ข๐ฅ ๐ก๐ž๐ญ ๐š๐ฅ๐ฅ๐ž๐ž๐ง ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง.” ๐ƒ๐š๐š๐ซ ๐ ๐š๐š๐ง ๐ฐ๐ž ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ…

Ik zoek op ‘antidepressiva’ in de Nieuws-categorie van Google. Ik vind:

EenVandaag:
1,2 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva, dat zijn meer mensen dan ooit: ‘Medisch model wordt te snel toegepast’

Scientias:
Antidepressiva leiden tot emotionele afvlakking bij gebruikers: nu is eindelijk duidelijk waarom

Knack:
Hoe ga je om met trauma? โ€˜Antidepressiva doen meestal meer kwaad dan goedโ€™

Pointer:
Geen hulp voor mensen die antidepressiva willen afbouwen

Zie je de overeenkomsten? ๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ

Ik slik inmiddels 8,5 jaar antidepressiva. Omdat ik extra serotonine nodig had. Omdat ik niet meer naar buiten durfde. Bang voor alles. Zelfs voor mezelf. Mijn psychiater schreef het voor om mij te helpen. En dat werkte. Het extra geluksstofje hielp me.

Antidepressiva is geen makkelijk redmiddel. Zeker in onze maatschappij niet, waarin je vooral hoort hoe slecht antidepressiva voor je zijn. 1,2 miljoen mensen slikken het. Nederlanders, die nooit iets zomaar klakkeloos aannemen, laat staan innemen.

“Ik wil geen antidepressiva slikken, ik wil het alleen kunnen.” Of: “Ik hoop dat je het ooit zonder kan.” ๐Ÿ’”

Zeg je dat ook als iemand diabetes heeft en insuline neemt?
Zeg je dat ook als iemand reuma heeft en medicijnen neemt?

Ook daar zitten bijwerkingen aan. ๐Ÿ’Š

Ik speel regelmatig met het idee om af te bouwen. Maar vaak om de verkeerde redenen. Doordat ik iets zie, hoor of lees met als invalshoek: antidepressiva zijn slecht voor je.

Ik ben als journalist opgeleid met de les: bekijk een onderwerp vanaf alle kanten.

Tijd om dat te gaan doen. Ik had baat bij mijn antidepressiva. Ik kon meer dan Bange Tim zijn dankzij mijn antidepressiva. Het hielp mij om te gaan met mijn overactieve angstcentrum. ๐Ÿฅต

En ik denk dat ik er nog steeds baat bij heb. Ik zoek mensen die ook baat hebben bij hun antidepressiva en daarover willen vertellen.

Wie o wie doet mee? ๐Ÿ“ฉ

Meer blogposts

Week 3: Trump, pepernoten, stepjes, mentale gezondheid en veel werk

Week 3: Trump, pepernoten, stepjes, mentale gezondheid en veel werk

“The Dutch Trump has won the elections.” Goedemorgen! Ook hier slaan we de verkiezingen niet over. Deze zin sprak een barista van onze werkplek vanochtend uit, waarna ze vroeg of ik een pepernoot wilde. Zij is de Nederlandse afvaardiging aan de andere kant van het koffieapparaat. Het is een plek met internationale medewerkers. En de beste koffie van de stad!

Lees meer
Semana 2: het is hier fan-tas-tisch

Semana 2: het is hier fan-tas-tisch

Oeps, ik was blijkbaar te negatief in mijn eerste blog vanuit Valencia. En daardoor kreeg ik van een interessant medium niet eens de kans om een idee te pitchen…

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Floor van Oers

  Helemaal eens dat antidepressiva echt niet alleen negatief zijn. Bij mij past het (slik sinds 7,5 jaar) en het leven zonder zoveel angsten is echt veel leuker. Wel benieuwd of je ook reacties krijgt van mensen met een depressie, of dat het eigenlijk bij angsten beter werkt.
  Wel een gewichtig nadeel trouwens van de antidepressiva: kilo of 13 zwaarder geworden, maar denk dat het feit dat ik zoveel minder adrenaline aanmaak daar ook bij mee speelt.

  Antwoord
 2. Sylvia

  Hoi, ik slik al 18 jaar anti-depressiva. Praat er eigenlijk nooit over. Nog altijd een taboe, angst voor een stempel; dat ik een of ander labiel type ben. Misschien tijd om daar eens doorheen te breken ๐Ÿ™‚

  Antwoord
 3. Sandra

  Goed dat je dit deelt.
  Ik ook een angst stoornis, dank zij al 12 jaar anti depresiva, gaat het gewoon heel goed en kan ik een โ€˜normaalโ€™ leven leiden.
  Ik schaam mij niet voor mijn angst het hoort bij mij, praten over medicatie blijft wel altijd moeilijk, maar dan zeg ik inderdaad altijd maar, het is een stofje dat ik mis.
  Ben blij dat het bestaat en helpend is, want zie en hoor nog zoveel mensen tobben.
  Contacten mag!

  Antwoord
 4. Jan Willem

  Sinds een paar jaar gebruik ik een lage dosering voor het extra stofje wat nodig is om niet langer hinder te hoeven hebben van een gegeneraliseerde angststoornis. Raar maar waar; ik ben voor de duvel niet bang maar intrinsiek was er een overwaakzaam gevoel die mij sociaal en maatschappelijk veel meer hinderde dan ik wilde geloven. Sinds ik slik ben ik weer de “oude” volgens mijn partner. En ik voel me goed… stoppen met slikken? Nee, het voordeel is voor mij evident. Daarnaast zal de farmaceutische industrie ongetwijfeld ook de medicijnen doorontwikkelen en verbeteren. Af van het mentaal zwakte idee… De mens is in mijn optiek een compleet geheel… Keep up Tim.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse?

Zin in een goed gesprek?

Gratis koffie?

Email

tim@vanboxtelmedia.nl

Telefoon

06-31050458

Copyright © 2023 | Privacy Policy
๏–š