Jongens zijn ook weleens verdrietig

Foto van boysgetsadtoo.com

Ik zag een bericht op LinkedIn over het kledingmerk #BoysGetSadToo. Onder meer naar aanleiding van de dood van wielrenner Lieuwe Westra, op 40-jarige leeftijd. Of het zelfmoord was, is onbekend. Dat hij depressief was, overduidelijk.

In 2021 overleden 1.295 mannen en 564 vrouwen aan zelfdoding, volgens het CBS. Keiharde cijfers. #BoysGetSadToo is in het Verenigd Koninkrijk opgericht om het bewustzijn over mentale gezondheid van mannen te vergroten. Taboe doorbreken dus, enorm belangrijk. Iets waar ik met veel passie aan bijdraag. In mijn werk en privรฉ.

Kwetsbaar opstellen

Mannen praten niet makkelijk over hun gevoelens. Dat ik heel gevoelig ben, wordt niet gezien als mannelijk. Je kwetsbaar opstellen ook niet. Nee, echt nog steeds niet. Ga maar eens aan een mannentafel staan op een feestje. Voetbal, bier, dikke wagens, Dumpertfilmpjes. Dieper gaat het gesprek vaak niet.

Van mij hoef je dit niet aan te nemen, maar wel van een deskundige als Thijs Launspach. Die reageerde onder mijn vraag ‘Psychologie Magazine voor mannen: ja of nee?’, met:

๐˜Œ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฎ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ – ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜–๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ง๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ด๐˜บ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ช๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด: ๐˜ท๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜น๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ. ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜›๐˜ช๐˜ฎ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜‰๐˜ฐ๐˜น๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ธ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ธ๐˜ข๐˜ณ๐˜ด๐˜ป๐˜ช๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜Œ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ!

Ik vind het juist keistoer als iemand zegt: ‘Het gaat niet zo lekker. Ik voel me vaak somber.’ En niet begint over 10K omzet of een dikke wagen voor de deur. Laten we gevoelig als het nieuwe stoer beschouwen. Goed?

Angststoornis

Ik deed eerder al een schot voor de boeg, op mijn blog.

“Angsten en Tim. We zijn aan elkaar verbonden. Een soort verstandshuwelijk. Ik heb angst in mijn leven nodig om me te behoeden voor al te onbezonnen acties. Om toch maar even niet naar buiten te gaan als er een orkaan door het land raast. Maar angst en ik hebben elkaar lang niet goed begrepen. Vanaf mijn vijftiende ken ik periodes van intense angst. Periodes waarin ik niet naar buiten durfde, niet naar school durfde, geen 10 meter durfde te lopen. Om de hoek dreigde zoveel gevaar, dat het als een soort doodswens voelde om alleen naar buiten te gaan. Ik kreeg het stempel angststoornis, dat ik verbloemde met mijn pretbek.”

Deel je mee? ๐Ÿ‘‡

Meer blogposts

Week 3: Trump, pepernoten, stepjes, mentale gezondheid en veel werk

Week 3: Trump, pepernoten, stepjes, mentale gezondheid en veel werk

“The Dutch Trump has won the elections.” Goedemorgen! Ook hier slaan we de verkiezingen niet over. Deze zin sprak een barista van onze werkplek vanochtend uit, waarna ze vroeg of ik een pepernoot wilde. Zij is de Nederlandse afvaardiging aan de andere kant van het koffieapparaat. Het is een plek met internationale medewerkers. En de beste koffie van de stad!

Lees meer
Semana 2: het is hier fan-tas-tisch

Semana 2: het is hier fan-tas-tisch

Oeps, ik was blijkbaar te negatief in mijn eerste blog vanuit Valencia. En daardoor kreeg ik van een interessant medium niet eens de kans om een idee te pitchen…

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

 1. Arjen Buringa

  Beste Tim,

  Jouw verhaal spreekt mij enorm aan. Er zit veel herkenbaars voor mij in. Angsten en je kwetsbaar durven opstellen.
  Dat laatste is iets dat ik in de loop der jaren heb geleerd als man zijnde.
  Ik zou graag met je in contact komen en heb je daarom ook een connectieverzoek gestuurd.

  Hartelijke groet, Arjen

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interesse?

Zin in een goed gesprek?

Gratis koffie?

Email

tim@vanboxtelmedia.nl

Telefoon

06-31050458

Copyright © 2023 | Privacy Policy
๏–š