P van Passie boven de P van Poen

Het begon als gedachtekronkel in mijn hoofd. Het aantal mensen met psychische klachten neemt in iedere generatie toe. Tegelijkertijd neemt het aantal gelovigen iedere generatie af. En een religie zorgt voor zingeving, toch? Een betekenisvol leven? Zou het één met het ander te maken hebben? 🔍

Inhoudsopgave

Het mooie aan mijn vak is dat ik de mogelijkheid heb om zo’n gedachtekronkel uit te zoeken. En dus zette ik de grootste Nederlandse religies onder elkaar. Voor elke religie wilde ik een millennial vinden, om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Met mij, als iemand die ook weleens met psychische strubbelingen worstelt én atheïst is.

Zoektocht

Voor de toetsenbordstrijders ten aanval trekken: nee, dit zou niet voor wetenschappelijk bewijs zorgen. Daarvoor moet je veel en veel meer mensen spreken. Maar het zou wel een interessante zoektocht zijn. De Brabantse kranten hadden interesse, maar dan moesten het wel Brabanders zijn. Ik ging wekenlang, maandenlang op zoek naar kandidaten. Ik nam contact op met kerken, moskeeën, synagogen, boeddhistische en hindoeïstische geloofsgemeenschappen. Ik struinde sociale media af en verzamelde telefoonnummers.

Uiteindelijk had ik een mooi lijstje kandidaten, dacht ik. Maar de een na de ander haakte af. Uit angst voor de reacties die hun verhalen zouden uitlokken. En dat terwijl het openingsartikel al klaar lag.

En dan?

Ik wilde over dit onderwerp wel graag een verhaal maken. In samenspraak met de chef besloten we één artikel te maken, voor in de zaterdagbijlage. Ik sprak voor het openingsverhaal twee hoogleraren en twee deskundigen uit de praktijk. Voor het persoonlijke verhaal interviewde ik christen, het grootste geloof in Nederland, Giovanni Jordens uit Tilburg en paganist, een jonge religie, Kaat van Doremalen uit Kaatsheuvel.

Ik ben trots op het eindresultaat. Het uurtarief berekenen ga ik maar niet doen, aangezien ik dan misschien net op 5 euro uitkom. Maar het is een sociaal-maatschappelijk onderwerp, dat mij nauw aan het hart ligt en ik te belangrijk vond om te laten liggen. Passie boven Poen dus.

Het antwoord op mijn hoofdvraag, puur afgaande op dit stuk? Ja, een religie is over het algemeen goed voor je mentale gezondheid. Maar het is niet zwart-wit. Hoe dit precies zit? Dat lees je HIER in het artikel!

Foto bovenin: René Schotanus

Het geheim van kennis delen: 4 vragen

Kennis delen?! Dan geef ik toch wat weg? Vinden mensen dat niet saai? Wat levert dat mij nou op? Waarom zou ik kennis delen? Omdat jij daarmee laat...

Hoe interviews met jouw collega’s voor 3 vliegen in 1 klap zorgen

Interviews met medewerkers van jouw organisatie zijn enorm waardevol om te delen op jullie sociale media en website. Ze kunnen zowel zorgen voor de...

Succesverhalen werken voor je

Een succesverhaal is een interview met iemand die vertelt wat jouw product of dienst voor hem/haar heeft betekend.

Interesse? Zin in een goed gesprek? Gratis koffie?

Email

tim@vanboxtelmedia.nl

Telefoon

06-31050458

Copyright © 2024 | Privacy Policy